Vale soojustusmaterjal võib parimal juhul osutuda kasutuks ja lihtsalt raisata raha – mis on siiski leebe tagajärg võrreldes sellega, kui ebasobiv materjal põhjustab hallitust ja rikub kodu sisekliimat.

Milliseid soojustusmaterjale kasutatakse?

PUR vaht ehk polüuretaanvaht äärmiselt on mitmekülgne materjal, millel on väga lai valik rakendusi erinevates tööstusharudes. Tänu oma unikaalsetele omadustele, nagu kerge kaal, suurepärane soojusisolatsioon, heliisolatsioon ja paindlikkus, on see saanud oluliseks materjaliks ka ehituses.

See sobib kasutamiseks kõigi karkassimaterjalide korral, betoon, tellis, puit ja teras jne.

See on ka üks kõige madalama soojajuhtivusteguriga soojustusmaterjale üldse, tavaliselt vahemikus 0,020 kuni 0,025 W/(m·K).

Kuivõrd PUR vaht levib tihedalt, ühtlaselt ja vuugivabalt erikujulistel pindadel ega nõua seetõttu tarindite silumist, tihendamist, kinnitamist ega toestamist, vähenevad renoveerimistööde kulud ning tarindite projekteerimine muutub kiiremaks ja lihtsamaks. Hea näide on renoveerimist nõudvad maakivist vundamendi ja soklid. PUR vahu saab kohe ebaühtlasele pinnale pihustada, vajaduseta pind eelnevalt tasandada.

PUR vahud on turvaline ja tõhus valik nii vanade eramajade renoveerimiseks ning lisasoojustamiseks kui ka passiiv- ja madalenergiamajade soojustamiseks.

Juba PUR vahu ühekordne pealekandmine pihustamise teel annab tulemuseks tuuletõkke, aurutõkke ja PUR-isolatsiooni, mis kestab põlvest põlve.

Kui PUR vaht sobib kokku teie kodu ja eelarvega, sõltub valitav vahu tüüp sellest, mida soovite soojustada. Enne kui otsustad, võta ühendust meie soojustus konsultandiga ja tee faktidele tuginev otsus.

Pihustataval PUR vahul on kõik polüuretaani pakutavad eelised ning võrreldes traditsioonilisemate soojustusmaterjalidega on sel ka palju kasulikke lisaomadusi.

Kergvillad, nagu kivivill ja klaasvill, on mineraalvillade tüübid. Need on pehmed materjalid, mis ei sobi kandevatesse konstruktsioonidesse. Kergvill on hingav ehk laseb läbi nii õhku kui ka niiskust – talvel ühes suunas ja suvel vastupidiselt. Kui eesmärk on luua hingav konstruktsioon, tuleks kasutada hingavaid materjale kogu ulatuses, sealhulgas hingavat aurutõket. Kui maja ei ole hingav, on vajalik efektiivne ventilatsioonisüsteem. Kergvilla kasutatakse laialdaselt karkasside vahel, nii sise- kui ka väliskeskkonnas, ja seda võib paigaldada põrandale, seina, katusele ja lakke.

Jäigad villad sobivad kasutamiseks kandvates konstruktsioonides, näiteks lamekatustel ja krohvitavatel fassaadidel. Samuti kasutatakse neid põrandate puhul, kus vill paigaldatakse valukihi alla, toimides sammumüra summutajana ja soojustusmaterjalina.

PIR ehk polüisotsüanuraat on muutunud üsna populaarseks soojustusmaterjaliks nii eramute kui ka tööstushoonete ehituses. See on väga soojapidav – soojajuhtivustegur lambda on 0,022W/mK.

PIR on suurepärane soojustusmaterjal: see on tugev, kuid kerge, kaetud alumiiniumkihiga, peegeldab soojust ning on tuule-, vee-, niiskus- ja aurukindel. Materjali on lihtne töödelda ja see sobib kasutamiseks kandvates konstruktsioonides alates vundamendist kuni katuseni.

Kuna PIR ei ole hingav materjal, tuleb sellega soojustamisel arvestada. Samas on see ainuke soojustusmaterjal, mida saab kasutada kivimajade siseisolatsiooniks, kuna see on niiskuskindel ega hallita. Materjal ei põle, vaid söestub temperatuuril 200–300 kraadi.

EPS, rahvakeeli penoplast, on tuntud oma tuleohtlikkuse poolest. Seetõttu jääb arusaamatuks, miks seda kasutatakse näiteks koolides, suurte lamekatuste puhul ja lasteaedades.

Kortermajade fassaadide soojustamisel on EPS-i kasutamine piiratud – kõrghoonetes tohib seda kasutada vaid teatud tingimustel ja kõrgusel ja näiteks peavad akende ümber olema kivivillast tulekaitsetsoonid. EPS sobib hästi põrandatesse betooni alla, kuid sammumüra see ei vähenda. Kortermajades tuleks sammumüra isoleerimiseks kasutada betoonivalu all kivivilla. Uue korteri ostjad peaksid kindlasti uurima, milline materjal on põrandates kasutatud, et vältida hilisemaid kulukaid heliisolatsioonitöid, kui ülemine naaber liiga palju müra tekitab.

Ja kuigi EPS-i kasutatakse sageli ka fassaadidel ja katustel, on selle puuduseks see, et materjal kahaneb aja jooksul, põhjustades hiljem vuugivahede tekkimist.

XPS ehk ekstrudeeritud polüstüreen on ideaalne materjal kasutamiseks kohtades, kus on vaja eriti tugevat ja niiskuskindlat lahendust. Selle materjali survetugevus võib ulatuda kuni 700 kPa-ni. XPS sobib kasutamiseks aluskihina raudtee ehitamisel, sõiduteedel ja sildadel. Samuti on see suurepärane valik vundamentide ja perimeetrite soojustamiseks, pakkudes kindlat kaitset niiskuse eest.

Suvaline soojustumaterjal ei aita

Kui inimene astub ehituspoodi, tahab soojustust ja talle pakutakse selle peale mingi villa, EPS-plaadi või muu materjali pakki, siis see on läbimõtlemata ja tarbijale reaalselt ohtlik tegevus.

Kui tekib kahtlusi, tasub kindlasti pöörduda meie spetsialistide poole. Meie eesmärk ei ole soojustusmaterjalide müümine, vaid kindlustada, et klient saaks parima soojustuslahenduse.

Parima lahenduse leidmiseks tuleks alati hinnata ka hoone eripärasid ja keskkonnatingimusi ning konsulteerida vajadusel spetsialistiga.

Asjatundjate eelistatud soojustusmaterjal

Klassikaliste soojustusmaterjalide puhul tuleb valiku tegemisel lähtuda soojustatava objekti konstruktsioonist. See tähendab, et peab olema selge, kas tegemist on puitkonstruktsiooniga, kivimajaga, betooniga jne. PUR vaht seevastu sobib kasutamiseks kõigi karkassimaterjalide korral, betoon, tellis, puit ja teras jne. Võib öelda, et tänu kindlale nakkumisele ka ebakorrapäraste pindadega on PUR vaht asjatundjate jaoks eelistatud valikuks.

Aldreht kasutab EKOSPRAY® kahekomponentseid PUR vahte, mis on üle 40 aasta taganud kvaliteetse isolatsiooni ka kõige nõudlikumatele kasutuskohtadele. EKOSPRAY® PUR vahule on omistatud CE-märgis.

Olgu töö milline tahes, Aldreht teeb sulle kindlasti parima hinnaga pakkumise ning kvaliteetsete materjalidega soojustuse.

Investeeri oma kodu mugavusse ja energiatõhususse juba täna. Soojusta ka sina PUR vahuga ja koge, kuidas innovatsioon ja kvaliteet võivad sinu elu paremaks muuta. Võta meiega ühendust ja astu samm edasi tulevikku, mis on soojem, säästlikum ja mugavam.

Jaga postitust

korduma kippuvad küsimused
Süsti seinad soojaks
pur vahu lõikaja

Kas oled täpne ja kohusetundlik ning otsid uut põnevat väljakutset? Meie meeskond otsib PUR vahu lõikajat – inimest, kes hindab tööd, kus iga lõige loeb!

rekonstrueerimistoetus maja soojustamine

Toetuse kogueelarve on ligi 30 miljonit eurot, mida jagatakse Euroopa Liidu taaste- ja vastupidavusrahastu (RRF) [...]

PUR vahuga soojustamine

Eduka ettevõtte saladus peitub rahulolevates klientides. Üle 2000 rahuloleva kliendiga oleme saavutanud midagi erilist ja selle saavutuse taga on mitu olulist tegurit.

PUR vahu paigaldamine

PUR vahuga soojustamine on üks kõige kiiremaid ja efektiivsemaid viise hoone isoleerimiseks. Et saada täpsemalt [...]

fassaadi soojustamine pur vahuga

Mis on PUR vaht? PUR vaht on kaasaegne ja üks efektiivsemaid viise hoone soojustamiseks. Selle [...]

Kortermaja soojustamine PUR vahuga

Kortermajade soojustamine on Eestis praegusel ajahetkel oluline teema. Seda seetõttu, et enamik siinseid kortermaju [...]

vundamendi soojustamine

Tänu kindlale nakkumisele ka ebakorrapäraste pindadega on PUR vaht asjatundjate jaoks eelistatud valikuks. Kuna sokli eelnev tasandamine pole vajalik on tegemist ka väga kuluefektiivse soojustusega.

sokli soojustamine pur vahuga

Vana maja soojustamine ja renoveerimine võib sageli osutuda väljakutseks, peavalu tekitab reeglina ebapiisav soojustus, mis [...]

PUR vahuga soojustamine

Õige materjalikoguse planeerimine on eduka projekti võti. Meie uus PUR vahu koguse kalkulaato aitab teil täpselt arvutada, kui palju PUR vahtu oma projekti jaoks vajate.

5 põhjust miks PUR vaht on parim soojustusmaterjal

Meie kogenud soojustajad võivad kinnitada, et PUR vahuga soojustamine on traditsioonilistest soojustus meetoditest oluliselt parem.